Aagje Hoekstra

Coleoptera is een door Aagje Hoekstra ontwikkeld bioplastic van kevers die overblijven bij de insectenteelt. In Nederland worden wekelijks tientallen kilo's dode kevers weggegooid. Dit zijn de ontpoppingen van meelwormen die geweekt worden. Nu voornamelijk nog voor dierenvoedsel, in de toekomst waarschijnlijk ook voor humane consumptie. De meelkevers sterven na het leggen van eitjes. Deze dode kevers heeft Aagje onderzocht en ontdekte dat ze in het pantser het polymeer chitine dragen. Chitine is, na cellulose, het meest voorkomende polymeer op aarde. Wekelijks worden dus kilo's bruikbare grondstof weggegooid. De dode kevers pelt Hoekstra met de hand en zet de schilden in een laboratorium om tot zuivere chitine en vervolgens tot chitosan. Chitosan is een soortgelijk polymeer, maar hecht beter aan zichzelf. Door de schildjes chitosan op elkaar te persen, ontstaat ‘Coleoptera’, een bioplastic wat alleen uit de aanwezige stoffen van het insect bestaat. Aagje Hoekstra heeft speciaal voor GLOW een geheel nieuwe installatie gemaakt waarin het proces en de lampen waarin het bioplastic verwerkt is te zien zijn.

Toelichting expositiewerk GLOW
Mijn motivatie om aan de Foederer Talent Award deel te nemen, is om een groot publiek te laten zien hoe ik van kever tot bioplastic tot een gebruiksvoorwerp ben gekomen. Er zijn onwijs veel reststromen in de wereld, waar we geen weet van hebben en waar we ontzettend veel mee kunnen. Door mijn werk te exposeren laat ik zien wat er allemaal mogelijk is.

In de installatie die tijdens GLOW voor het eerst gepresenteerd zal worden, staat het proces van Coleoptera centraal. Hierin zullen niet alleen de lichtobjecten als eindproduct worden weergegeven, maar ook de ontwikkeling tot het biologisch afbreekbare materiaal en de verwerking tot het eindproduct. De installatie is volledig opgebouwd uit gerecyclede materialen. 

Mijn persoonlijke website: www.aagjehoekstra.nl