Arthur van der Laan

Van oorsprong fotograaf, opgeleid tot filmmaker en werkzaam als Freelancer, blijkt Arthur van der Laan (wellicht) een beeldend kunstenaar te zijn.

Eens in de vijf jaar trekt hij zich terug in een atelier om onderzoek te doen naar een bepaald onderwerp. Voor het beeld wat hij in zijn hoofd heeft bouwt hij de benodigde decors en komt na een onderzoeksperiode met een serie foto's die een verslag zijn van een zoektocht naar het meest imponerende beeld. Na vele jaren analoog gefotografeerd te hebben werd de overstap naar digitaal gemaakt. Er volgden een aantal jaren van intensieve Photoshop bewerkingen, alle afdruk technieken die in de traditionele donkere kamer niet of nauwelijks mogelijk waren stonden ineens ter beschikking. Recentelijk is de werkwijze weer analoog geworden, het is een geslaagde foto of niet, het mooi maken, monteren of oppoetsen is niet meer aan de orde, van alle gemaakte opnamen wordt een selectie gemaakt, kleur, contrast en densiteit bijgesteld en dan afgedrukt, net zoals dat in de traditionele donkere kamer ging.

Toelichting expositiewerk GLOW: Painted with light, Classical Venus involving me
Bij de foto voor deze expositie heb ik me laten inspireren door de wijze waarop men het licht gebruikte in de klassieke schilderkunst tijdens de romantiek.
De foto is gemaakt in een volledig verduisterde fotostudio en draait geheel om het licht. Met de camera op statief en een lange sluitertijd ben ik zelf aanwezig in de foto om alles met een zaklantaarn uit te lichten. Vanuit de volledige duisternis kan ik de belichting optimaal beïnvloeden door te verlichten wat zichtbaar moet worden en niet te verlichten wat niet zichtbaar moet worden.
Omdat het eindresultaat vrij onvoorspelbaar is, kost deze werkwijze wat meer opnamen maar geeft het onverwachte element (spontaniteit, toeval) een kans om een rol te spelen in de foto. Het beeld wat ik in mijn hoofd heb levert meestal niet de winnende foto op, het wordt veelal overtroffen door de invloed en het resultaat van de gebeurtenis zelf. Toeval bestaat niet, een onverwachte wending wel. En dat laat ik graag toe.

Website: www.oxbird.nl

Definitief expositiewerk GLOW:

Creatief proces expositie GLOW:

Overig werk: