Con-tent (2014) - 2014

Suzanne van Dongen

Videokunst

Suzanne van Dongen
Van kleins af aan ben ik altijd al een beeld denker geweest. Dagen, cijfers en woorden kregen een kleur. Onder de indruk van feesten zoals Sensation, waarbij beeld/video een belangrijke rol inneemt ter bevordering van de totaal beleving, besloot ik in 2007 Digital Video Design te gaan studeren aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hier studeerde ik in 2011 Bachelor en Master aan af.
Gefascineerd door hoe beeld/video emoties en gevoelens kan oproepen en versterken en in wezen een ruimte kan transformeren, studeerde ik verder aan de VjAcademy te Amsterdam. In 2012 startte ik mijn eigen bedrijf en werk ik nu als freelance Visual artist en VJ, waarin VJ betekend dat ik live visual performances verzorg tijdens feesten en festivals. Als vj ben ik pas ECHT tevreden met een optreden als mijn visuals passen binnen de sfeer van de avond, deze versterken en naadloos aansluiten op de aanwezige muziek. Ik heb o.a. opgetreden op TikTak Festival, Playgrounds Festival, Incubate en in het Van Gogh museum te Amsterdam.

Project
Na enige overdenking begon ik mij af te vragen waarom deze visuals alleen op festivals en feesten te zien zouden zijn? Waarom videokunst alleen in een museum thuis zou horen? Als video/beeld zo’n sterk medium is om beleving op te roepen, waarom zouden we dit dan niet inzetten op de plek waar we allemaal het meeste zijn, namelijk onze eigen thuis situatie? Als project wil ik videokunst ontwerpen en maken voor de particulier. Sferen in huis kunnen brengen, door zogenaamde ‘Con-tent’ pakketten te creëren die bestaan uit een aantal ‘video loops’ binnen 1 bepaalde stijl of thema. Een abstract bewegend kunstwerk om je design woonkamer op te halen. Een natuur compositie om rust te creëren, of het gevoel van die geweldige vakantie terug te kunnen halen. Een kleurrijke licht compositie om je pasgeboren kind in slaap te sussen. Een tafereel van vroeger om de kamer van je demente moeder/oma op te fleuren en een punt van herkenning te geven! Na de uitvinding van ‘Moodlighting’ voor in huis, is het nu tijd voor ‘Moodvideo’! Zo veel mogelijkheden! En het mooiste aan dit plan is, dat de benodigde techniek om deze Con-tent af te spelen meestal al in huis is! Beeldschermen genoeg tegenwoordig! Hd televisies, tablets, digitale fotolijstjes, laptops etc. Als start wil ik voor deze beeldschermen ontwerpen, om zo dus ook de prijs laag te kunnen houden.
Met mijn blik op de toekomst is het mijn droom om dit verder uit te bouwen naar op maat gemaakte Con-tent!

Wat doet dit werk voor mijn loopbaan?
Dit project is voor mij een unieke kans om me verder te ontwikkelen als Visual Artist. Mijn werk naar een nieuw niveau te trekken door video te ontwerpen voor meer dan 1 avond.
Als derde prijs winnaar van de Foederer Talent Award 2013 heb ik de kans gekregen om dit crowdfunding project op te zetten en als opstap te gebruiken voor mijn carrière als Visual Artist!

Waarom Crowdfunding?
Een project als dit staat of valt natuurlijk met de mooiste videobeelden en daar gaan heel wat uren in zitten! Dit is het punt waarop ik financiële steun zou kunnen gebruiken en in ruil voor deze steun bent u straks de eerste met deze mooie Con-tent in huis!
Om dit plan tot uitvoering te brengen zal ik een aantal stappen moeten doorlopen:
-Ten eerste onderzoek doen naar Con-tent die gewild is, dit verder uitwerken/ontwerpen en uiteindelijk produceren.
-Een website opzetten met demo’s van de geproduceerde Con-tent
-Onderzoek naar licenties, waarin ik ondersteuning zal krijgen van Crowe Horwath.
-Materiaal aanschaffen om de Con-tent te testen
Alles bij elkaar 3500,- euro, het bedrag dat ik hoop te bereiken met deze crowdfunding actie.

Benieuwd naar hoe die Con-tent er dan uit gaat zien? Hieronder vast twee moodboards/teasers gemaakt van mijn huidige vj loops!

Voor vragen of meer werk kijk op mijn website.Con-tent No2 from Sjush / Suzanne van Dongen on Vimeo.Teasers

Con-tent No1 from Sjush / Suzanne van Dongen on Vimeo.


Meer uitleg: http://www.sjush.com/