Le Secret Des Plantes (2014) - 2014

Eva Stijnman

Boek

Hieronder vindt u meer informatie over het project, daarnaast kunt u de ontwikkelingen van dit project volgen via de speciale facebook pagina:

Le Secret Des Plantes


Eva Stijnman
Iedere week lopen wij de supermarkt in om ons eten te bij elkaar te graaien. Moeiteloos al onze behoeftes in rijtjes naast elkaar, klaar! Makkelijk? Of toch lang niet zo gezond als wij denken?

Deze groenten, fruit en noten zijn, net als wij in de supermarkt wat gemakszuchtig geworden, ze hoeven geen moeite meer te doen. Beschermen hoeven ze zichzelf niet meer want daar zorgt de boer al voor met zijn pesticide. Afweerstoffen maken ze dan ook niet meer aan en die krijgen wij dan ook niet meer binnen. We worden daardoor vatbaarder voor welvaartsziektes zoals kanker.
Wat te doen? Inderdaad, naar buiten de ruige natuur in! Daar waar de planten niet berschermd worden door de boeren en wij onze ‘oermens’ weer een beetje naar boven laten komen en ons eten bij elkaar kunnen sprokkelen en verzamelen! En er is buiten zoveel te vinden wat niet alleen veel lekkerder maar ook veel gezonder is doordat dit eten vol met belangrijke bouw- en afweerstoffen zitten! Maar hoe zien die voedingsrijke juweeltjes eruit en waar vind je ze?
Deze toolkit zorgt ervoor dat je helemaal voorbereid naar buiten toe kunt met echte voorbeelden van die ene lekkere bes of die knapperige nootjes in hars gegoten. Zo kun je ze er 1 op 1 naast houden om te kijken of je de juist plukt. Aangevuld met een kaartsysteem waar je meer informatie over de plant op kan vinden.

Als je dan eenmaal op dreef bent met een besje hier en een paar kruiden daar geplukt, heb je natuurlijk een tas erbij nodig! Eenmaal thuis aangekomen kun je het recepten boekje raadplegen om van je vondsten heerlijke maaltijden te bereiden. Met deze toolkit met nog kleine extra’s erbij pluk je er letterlijk en figuurlijk de vruchten van!

Project
Een toolkit dat jou begeleid in supermarkt de natuur. Deze toolkit bestaat uit meerdere onderdelen:
- Een boekje met de basis over wildplukken (waarom wildplukken? Wat heb je nodig en hoe ga je het aanpakken?)
- Een basis van eetbare planten/bloemen/noten/bessen om in jou omgeving te gaan plukken als echte samples in de toolkit met kleur codering.
- Een kaart systeem met kleur codering gelijk aan de samples van de planten. Zo je makkelijk kan terug vinden waar je kunt plukken en wat ermee te doen
- Extra ruimte om nieuw vergaarde kennis over planten toe te voegen
- Een tas om niet te veel, maar wel genoeg verse producten mee naar huis te nemen
- Andere extra’s zoals je eigen receptenboek.

Momenteel ben ik bezig met alle planten te verzamelen, een hele speurtocht! Maar het maakt het zo leuk als je het gene vindt waar je naar opzoek bent! Je herkent alles ook steeds veel beter, en je sleept mensen snel in je enthousiaste mee waardoor ook zij mee gaan zoeken. Alle planten worden allemaal gedroogd op verschillende manieren (op de foto zie je de manier van de silica korrels) maar ook op 'traditionele' manier van persen voor de bladeren en al hangend door het hele huis heen.

Verder ben ik de teksten voor in de boekjes aan schrijven en heb ik een afspraak staan met een hele goeie chef kok (naam maak ik later bekend) voor lekkere receptjes met de wild pluk! Overigens heb ik al best wat recepten uitgeprobeerd, ook bij vrienden die wat sceptisch erover waren en zij waren zeer enthousiast!