Detroit: we kahn do it (2014) - 2014

Christian Arts

Fotografie

Christian Arts
Toen ik 8 jaar geleden voor een reis naar Canada mijn eerste digitale camera aanschafte kon ik niet vermoeden dat dit het begin was van een nieuwe passie: fotografie.
Al snel werd de digitale pocketcamera ingewisseld voor een digitale spiegelreflex en ging ik mij verdiepen in fotobewerking. De reacties op mijn foto’s waren vaak lovend. Ik won mijn eerste fotowedstrijden (de Havenfotowedstrijd in Amsterdam, finale Metro Photo Challenge) en begon me te beseffen dat ik hier serieus mee verder wilde. In 2011 begon ik met een studie aan de Amsterdamse fotoacademie, daar ben ik nu nog steeds mee bezig.

Al fotograferend is voor mij steeds duidelijker geworden wat ik precies wil en wat mijn eigen identiteit als fotograaf is. In mijn fotografie wil ik de ‘traditionele’ beperkingen van het medium doorbreken. Een foto is toch vaak een tweedimensionale bevroren uitsnede, genomen vanuit een gefixeerd standpunt. De werkelijkheid is een driedimensionale, dynamische wereld die niet ingekaderd is en vanuit een veelheid aan standpunten kan worden bezien. Ik probeer in mijn beelden die complexiteit en gelaagdheid te recreëren.

Mijn project
In mijn werk zijn veel mensen te zien, als figuranten in een stedelijke omgeving – vaak in verval. Inspiratie put ik uit fotografen als Todd Hido, Saul Leiter en Lee Friedlander – en dan met name diens serie America by car. In navolging van Friedlander zou ik dolgraag een tweetal weken de stad Detroit doorkruisen. Detroit, motor city, de plek waar Henry Ford en anderen de massaproductie van auto’s tot ongekende hoogtes wisten te stuwen. De plek ook waar de industriële revolutie haar Waterloo beleefde. Anno 2013 is de stad failliet, goeddeels verlaten en in verregaande staat van verval. Detroit, ook de stad waar de technomuziek en de soul van Motown vandaan komen. Ik kan geen plek bedenken waar zoveel elementen van mijn werk samenkomen. Al jaren droom ik ervan een studiereis te kunnen maken in deze omgeving. Inmiddels ben ik een eerste maal in Detroit geweest, helaas maar enkele dagen – maar dat was lang genoeg om vol overtuiging verder te werken aan mijn droom. In deze omgeving kan ik mijn eigen identiteit als fotograaf verder uitdiepen, nergens anders komt mijn hoofdthema- de grenzen van de stedelijke samenleving – zo naar voren als in Detroit. Mijn ervaringen wil ik bundelen in een fotoboek.

Mijn plan kreeg gestalte tijdens een tweedaags bezoek aan de stad, waar ik naast het verval ook kennismaakte met hoop en plannen voor de toekomst. Deze eerste kennismaking heb ik verwerkt in een klein fotoboek, dat gratis kan worden gedownload als pdf via onderstaande link.

Fotoboek 'Detroit' Christian Arts

(Voor een goede weergave is het belangrijk om in de pdf-viewer dubbele paginaweergave in te schakelen)

In 2013 behaalde ik de tweede plek bij de eerste editie van de Foederer Talent Award, een geweldige opsteker. Er volgde een expositie tijdens het Eindhoven GLOW festival die door vele tienduizenden mensen werd bezocht en vele enthousiaste reacties. En ik mocht als prijs dus dit crowdfunding project opstarten.
Ik zie dit project als een unieke kans om een volgende stap te zetten in mijn ontwikkeling als fotograaf. Ik zit inmiddels in de laatste fase van mijn studie, waarin het aankomt op het verder ontwikkelen van een duidelijke eigen fotografische identiteit. Het kunnen uitvoeren van mijn project betekent dat ik mezelf een periode lang puur en alleen kan richten op het maken van beelden in een voor mij gedroomde omgeving. Het zou ook een ideale start van mijn carrière als fotograaf kunnen betekenen, een toekomst waarin ik mezelf wil toeleggen op het vastleggen van intrigerende steden en de mensen die daarin leven.

Natuurlijk kost dit project geld, alles bij elkaar zo’n 4000 euro. En daarvoor vraag ik uw hulp in de vorm van een donatie. En voor uw bijdrage krijgt u vanzelfsprekend iets terug. Ik hoop van harte dat ik mijn project met uw hulp zal kunnen uitvoeren. Alvast bedankt en kom zeker af en toe naar mijn site voor nieuws en foto’s.

Meer uitleg: http://www.panencaphotography.com