'Zwevend stukje' natuur (2015) - 2016

Marielin Simons

Marielin Simons
Mijn naam is Marielin Simons, 24 jaar oud, geboren in Den-Haag en pas afgestudeerd aan de Kunstacademie Minerva, Hanzehogeschool Groningen. Vaak ben ik te vinden in mijn atelier op het Drentse landschap. Hier laat ik me inspireren door de natuur welke een belangrijke voedingsbron is voor het maken van mijn kunst. Lichtstralen die door het bladerdak vallen, de geur van vochtige humus en de verschillende seizoenen die ieder hun eigen verhaal vertellen. Ik ben nieuwsgierig naar hoe mijn geïdealiseerde kijk op de natuur wordt weerspiegeld in een moderne en technologische wereld. Het lijkt alsof de moderne mens een steeds groter verlangen heeft naar een ongerepte natuur waarin men zich ontspannen en comfortabel voelt. Iedereen weet dat technologie een steeds grotere rol in onze samenleving speelt. Manieren van communiceren, de verdeling van welvaart, de waardigheid van leven en sterven en natuurlijk de ongewenste neveneffecten, zoals vervuiling en uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Hier zie ik een paradox; hoe meer alomtegenwoordig technologie wordt, des te meer verlangen we naar de natuur. Deze dubbelzinnigheid probeer ik in mijn werk te vangen. Enerzijds streef ik er naar om de ongerepte, in mijn ogen een geïdealiseerde natuur te laten voelen en ervaren, maar tegelijkertijd verwijs ik naar de afstand en kunstmatigheid die wij zelf hebben gecreëerd tussen onszelf en de natuurlijke wereld.

Waar spaar ik voor?
Het genereren van nieuw werk kost veel tijd, geld en onderzoek. De tijd en inspiratie heb ik. Echter, om mijn ideeën vorm te geven zal ik veel materiaalonderzoek moeten voeren en dit kost geld.

Ik spaar voor uitgebreid materiaalonderzoek met als einddoel een nieuw kunstwerk. Het kunstwerk dat ik wil gaan maken is een ‘zwevend’ stukje natuur. Een hangende installatie met daarin een geconstrueerd stuk natuur. Het is een vervolgstap op het eerdere en vergelijkbare werk ‘Birchforest’ dat ik in 2014 heb gemaakt en waarmee ik de Foederer Talent Award 2014 heb gewonnen. Ditmaal wil ik het werk niet staand presenteren maar hangend. Ik denk dat dit een toegevoegde waarde brengt als het gaat om de verbeeldingskracht van het werk.

Een kenmerkend aspect van mijn werk is dat ik de natuur verbeeld als verheven en mysterieus fenomeen. Echter, de materiële en kunstmatige uitwerking hiervan roept een bepaalde dubbelzinnigheid op bij de toeschouwer en wil ik met mijn nieuwe project versterken door bijvoorbeeld een geconstrueerd bos te laten zweven. Uiteindelijk wil ik een serie van meerdere natuurlijke scènes laten zweven in een ruimte waar mensen doorheen lopen.

Waarom is dit project belangrijk voor mijn carrière?
Na het winnen van de Foederer Talent Award en recent afgestudeerd zijn lijkt alles in een versnelling te zijn gekomen. Wanneer je een grote prijs wint of afstudeert, raak je in een soort ‘positieve flow’. Je hebt veel focus, opwinding, energie en je leeft ergens naartoe. Daarnaast ben je continu met mensen in contact die je feedback geven en waarmee je discussies aan kunt gaan. Nu dat ik afgestuurd bent streef ik er naar om deze flow vast te blijven houden en een actieve houding aan te nemen wat betreft het maken van nieuw werk. Om mijn ideeën vorm te geven zal ik veel materiaalonderzoek moeten voeren en dit kost geld.

Hierbij heb ik het over materiaalonderzoek waarbij ik producten en materialen op maat wil laten maken. Om authentiek en uniek werk te maken, wil ik steeds minder met ‘al-bestaande’ producten werken en uiteindelijk alles op maat laten maken. Het Foederer Crowdfundingsproject maakt het voor mij mogelijk om hierin de eerste stappen te zetten en zal uiterst belangrijk zijn voor mijn beginnende carrière. Naast dat ik hiermee een nieuw project kan starten en realiseren, zal dit onderzoek ook een groot aandeel in kennis en ervaring leveren wat betreft de uitvoerbaarheid van de projecten die ik in de toekomst hoop te gaan realiseren. Daarnaast ben ik altijd aan het netwerken om mijn werk te kunnen exposeren, schrijf ik me in voor selectierondes van kunstinitiatieven en streef ik naar deelname aan exposities. Ook tijdens dit crowdfunding project zal ik me hiermee bezig houden. En wellicht dat ik met dit project meer naamsbekendheid kan genereren. Via de Foederer Talentenfonds facebook pagina, zal ik up dates bekend maken, waar en wanneer mijn werk te bewonderen is.